четвер, 19 червня 2014 р.

Рефлексія. Модуль 8

Цей модуль допоміг мені обдумати, що означає «оцінювання, зосереджене на потребах учнів», а саме:

  • знову-таки я для себе візьму той момент, що треба оцінювати не тільки знання учнів, а й процес навчання, мислення, взаємодії, внеску, ризиків учнів тощо.
  • треба вчити учнів оцінювати себе, порівнювати себе з собою, бачити прогрес, помилки
  • вже зараз бачу - це непросто! але, якщо згадати ті шляхи вирішення, які ми розробляли у малій групі: системність використання, чіткі і зрозумілі для учнів критерії, залучення до розробки форм оцінювання учнів, використання різних форм формуючого оцінювання, - ПОЗИТИВНИЙ РЕЗУЛЬТАТ можливий!
Колеги! До вас запитання:
Чи все ж таки ви погоджуєтесь із тим, що готуючить до уроку, про користь вашого сцецарію уроку для учня ви майже не думаєте? 
Наприклад, я, згадуючи себе, ставила собі питання типу "А як МЕНІ гарно, доступно, швидко, результативно підготувати новий матеріал?", "А як МЕНІ його перевірити, щоб побачити всі недоліки, прогалини у вивчення теми?"...
А от про те, як вони (учні) мислять, чи порівнюють себе на початку теми з собою ж наприкінці, чи готові вони до нового...
Так, компетентнісні задачі, це КЛАС! А як же особистість, її розвиток, адаптація до потреб сьогодення та бачення свого місця у майбутньому?

3 коментарі:

  1. Все-таки не даремно в моїй улюбленій передачі в кінці нагороджують того, хто задав найкраще запитання. Це теж мистецтво. Якщо чесно, до того як прочитала, ніколи не замислювалася про це. Хоча 100500 разів чула. що не можна порівнювати успіхи одного учня з успіхами іншого, лише його власний прогрес. Дякую за поштовх до нових думок та висновків.

    ВідповістиВидалити
  2. Погоджуюся з Вами, Антоніно Василівна. Учитель, готуючись до уроку, намагається визначити для себе цілі та задачі так, щоб максимально повно досягти освітніх завдань та вимог навчальної програми. Методологія "Інтел" допоможе усім учасникам тренінгу "побачити" шляхи вирішення поставлених Вами питань.

    ВідповістиВидалити